tisdag 4 mars 2014

Mannen från Albanien - Magnus Montelius



Mannen från Albanien: en roman om ett förräderi

av Magnus Montelius


Efter Berlinmurens fall förändras den politiska kartan i öst. Albanien hade valt att isolera sig alltmer och öppnas inte upp i takt med övriga Östeuropa. En höstdag 1990 i Stockholm blir ödesdiger för en man med albanskt pass. Han har nyligen kommit till Sverige.
Vem är egentligen den döde mannen som hittas nedanför Erstaterassen? Trots ett albanskt pass vill de albanska myndighetena inte kännas vid honom. På rättsmedicin ser man att hans tänder har lagningar som tyder på att mannen varit både i väst och i öst. Polisen lägger inga större resurser på fallet – de anser att det är en olycka alternativt självmord.
Men reportern Tobias Meijtens snubblar över fallet och börjar undersöka det ordentligt. Spåren leder tillbaka till vänsterrörelser i början på 60-talet. Flera av medlemmarna i en av vänsterorganisationerna innehar nu höga politiska positioner. Meijtens börjar undersöka olika samband. Han finner underligheter i en av medlemmarnas försvinnanden i mitten av 60-talet. Myndigheterna anklagade honom för att vara spion åt Sovjetunionen och därmed las locket på. Men vad var det som hände egentligen?
Meijtens, tillsammans med en kollega, nystar vidare. De lyckas nysta upp en trasslig härva av relationer och lojaliteter inom svensk politik, polis och säkerhetspolis. 

Detta är en både spännande och fascinerande bok. Svår att lägga ifrån sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar