tisdag 22 april 2014

Världsbokdagen 23 april



Om Världsbokdagen 

1995 beslutade Unescos generalkonferens att den 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt  värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information.
I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans (St Georges) dag den 23 april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. 
Av tradition får givaren en ros tillbaka. Med inspiration från denna tradition föreslog IPA, International Publishers Association en "internationell dag" och Spanien lämnade förslaget till Unesco.

 

World Book and Copyright Day

Idén om att uppmärksamma boken kompletterades med upphovsrätten och i november 1995 beslöt Unesco att utse den 23 april till the World Book and Copyright Day (Världsbok- och upphovsrättsdagen). Inte bara är den 23 april en katalansk dag, den är också minnesdag för författare som Shakespeare, Cervantes, Nabokov, Manuel Mejia Vellejo, de la Vega, Laxness, Josep Pia, Manuel Mjia Vallejo m.fl.

Upphovsrätt har länge varit en hjärtefråga för Unesco som ser dagen som ett sätt att fokusera bl.a på författarnas möjlighet till ersättning för sitt arbete i en snabbt digitaliserande värld.
I januari 2010 lanserade Unesco ”World Anti-Piracy Observatory” (WAPO) som ett led i bekämpningen av brott mot upphovsrätten. Det rör sig om en plattform online för globalt utbyte av information om nationella åtgärder och policies.



Vad händer på din skola den 23 april?

  • Bäckängsgymnasiets bibliotek säljer böcker där pengarna går oavkortat till SAK - Svenska Afghanistankommittén - och deras arbete med skolor för flickor.

    I biblioteket kan du också få boktips genom vårt bildspel
    Selfie-Shelfie, elever och personal tipsar om böcker.

    Utanför aulan ställer eleverna ut dikter och noveller som de har skrivit.

      
  • Almåsgymnasiets bibliotek skänker gallrade böcker för att inspirera till läsning.

    Var tionde besökare som lånar böcker får välja en bok från vår gåvohylla.
  • Sven Eriksonsbibliotek: Många utav vara elever vet inte att de kan låna och läsa böcker på många andra språk.
    Vi har ordnat en utställning där vi erbjuder möjlighet att t ex läsa Stieg Larssons Millennium-trilogi på franska, spanska, ryska, turkiska... Zlatan på arabiska, Strindberg på persiska…   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar