fredag 24 januari 2014

Förintelsens minnesdag 27 januari

27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945.
2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.
Minnesdagen lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism, i Sverige och i världen.

I Borås har Kulturförvaltningen ett program från klockan  13.30-19.15. Fri entré!

Kl. 13.30 - 15.00 (ca)  Anna Agoston från Nätverket berätta vidare återger berättelser från två människors liv under Förintelsen.

Kl. 15 - 17.00 Tänd ett minnesljus och se utställningarna Romer under Förintelsen av Forum för levande historia, Flykt, frihet och fred? av Joakim Roos,
Seven minutes in the Warsaw Ghetto animerad kortfilm av Johan Oettinger visas kl. 15, 15.30, 16 och 16.30 på Lilla scenen. Från 7 år.

kl. 17 - 17.15  Tal av kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson.
Nuri Selim, Romska rådet i Göteborg inviger utställningarna Romer under Förintelsen och Flykt, frihet och fred? i närvaro av fotograf Joakim Roos.

kl. 17.30-19.15 Officiell ceremoni på Stadsteaterns stora scen
Tal av kommunfullmäktiges ordförande Per-Olov Höög och integrationsminister Erik Ullenhag.
Lena Einhorn. Ninas resa  - en berättelse från Förintelsen.
Susanne Sznajderman-Rytz, Judiska föreningen i Borås.
Fjärdingskolans årskurs 6-kör sjunger under ledning av Johanna Lillvik.


Mer information om Kulturförvaltningens arrangemang

Böcker som har anknytning till Förintelsen

 Storm över Frankrike

Irène Némirovsky, judinna med rötterna i Ryssland, var en hyllad författare i Frankrike fram till andra världskrigets utbrott. I och med den tyska ockupationen var hennes karriär över, och den 13 juli 1942 arresterades hon och fördes till Auschwitz. En månad senare var hon död. In i det sista arbetade hon på boken Storm över Frankrike som förblev oavslutad och publiceras först 60 år efter hennes död.





 Pojken i randig pyjamas


Boken börjar i Berlin 1942. Den nioårige Bruno och hans familj flyttar hastigt då hans far blir befordrad. De kommer till ett ställe med ett milslångt staket och underliga människor på andra sidan staketet. Under en av sina upptäcktsfärder träffar Bruno en pojke, Shmuel, och det är början på deras vänskap...



Sarahs nyckel


Den 16 juli 1942 griper fransk polis 13000 judar, varav 4000 barn, och för dem till en idrottsarena för transport till koncentrationsläger. Denna skamfläck i Frankrikes historia står i centrum för romanen som utspelas på två tidsplan. Dels får man följa tioåriga Sarah (1942), som låser in sin lillebror i garderoben strax innan familjen blir arresterad, dels möta den amerikanska journalisten Julia som börjar forska i hennes öde (2002).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar