lördag 21 december 2013

En riktigt gammal goding


Ja, redan 1911 skrev Frances Hodgson Burnett boken Den hemliga trädgården eller som den heter på originalspråk The secret garden.
Den handlar om den bortskämda flickan Mary Lennox som har växt upp i en mycket rik familj i Indien. När hennes föräldrar dör i kolera skickas hon ensam med en båt till okända släktingar i England.
Det nya landet innebär många förändringar för Mary. Hon har alltid varit van vid att ha tjänstefolk omkring sig som har lytt hennes minsta vink. Ja, till och med de mest grundläggande saker som att klä på sig, får hon lära sig från grunden.
Det stora huset hon bor i är stort, mörkt och ensamt. På nätterna hör Mary någon gråta och hon förstår att det bor ett annat barn i huset, hennes kusin.
En dag hittar Mary av en slump en gammal igenväxt trädgård som omges av en mur – den hemliga trädgården. Dörren till trädgården går inte att öppna. Tillsammans med några barn och hennes sjuka kusin lyckas hon till slut hitta nyckeln till den hemliga trädgården.
Marys liv förändras och livet blir ljusare

Den hemliga trädgården skrevs för över hundra år sedan men är fortfarande aktuell med sitt tema om att vara olycklig och oälskad. Trots den stundvis mörka handlingen finns ett driv i berättelsen om att livet kan bli bättre.
Så läs högt för andra eller läs tyst för dig själv och bara njut av denna berättelse som ger dig en extra livsgnista i juletid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar