tisdag 24 december 2013

Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma

Det här är berättelsen om Andrées, Strindbergs och Fraenkels misslyckade polarexpedition med en vätgasballong med mål att flyga över Nordpolen. Redan vid start går allt fel och efter tre dagar kraschar ballongen och i månader drar de tre männen ombord packningen över isarna för att komma hem. 33 år senare finner man resterna av deras kroppar och läger. Men ingen kan ge svar på frågan varför de dog?

I mitten av 90-talet sitter författaren Bea Uusma i en fotölj på en tråkig fest och drar på måfå en bok ur bokhyllan: ”Med Örnen mot polen” om Andrées polarexpedition. Hon börjar läsa och tar boken och går hem. I mer än 15 år har hon inte kunnat släppa historien om expeditionen så hon läser allt hon kommer över, besöker efterlevande släktingar och besöker platser expeditionsmedlemmarna varit på. Boken är därför inte bara en bok om hur det gick till när Andrées expedition gick under utan även om Bea själv.


Redan från de första sidorna i den illustrerade utgåvan är jag fast, språket griper tag i dig och du vill inte sluta läsa. Boken är som en spännande deckare där berättelsen är full av fakta och ledtrådar så upplösningen är helt fantastisk. En bok som fungerar att bläddra i och streckläsa, jag gjorde det senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar