fredag 6 december 2013

Morgon i Jenin

När en bok verkligen tar tag i en, man blir berörd och man kan inte släppa den, då är det en bra berättelse. Det här är en sådan bok! 
Boken handlar om det palestinska folkets lidande och berättelsen lämnar ingen oberörd. 

Olivodlaren Yehya Abulheja lever i en rofylld by med sin familj men när staten Israel utropas 1948 förändras allt. Invånarna i byn tvingas fly och hamnar tillslut i ett flyktingläger i Jenin. Under flykten rycks Yehyas barnbarn ur sin mors armar av en judisk soldat och barnet överlämnas som en gåva till soldatens hustru, en överlevare från Förintelsen. Den lille pojken växer upp och kommer bli israelisk soldat och kommer slåss mot sin biologiska familj.

I flyktinglägret föds Amal och det är hon som är bokens berättare. Amal växer upp i flyktinglägret, överlever sexdagarskriget 1967 gömd i ett skyddsrum och hon utbildar sig i Jerusalem. 1982 förlorar Amal i stort sett alla hon älskar i kriget i Libanon. Hon tvingas fly till USA och uppfostrar på egen hand sin nyfödda dotter Sara och försöker sakta men säkert skapa ett hem och en egen tillvaro i det nya landet.

Många år senare får Amal besök av en israelisk man som tidigare varit soldat. Han är på jakt efter sin rätta identitet och försöker få svar på många frågor. I det samtalet börjar frågetecken rätas ut och Amal beslutar sig för att återvända till Mellanöstern med sin dotter. Tillsammans upplever de ett splittrat hemland, glädje, sorg och död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar